Co zrobić z nadmiarem wędlin – szynki, kiełbasy albo boczku?
Nadmiar wędliny w idealnym świecie byłby bardzo pożądaną sytuacją świadczącą o dobrobycie, ale jak jest w rzeczywistości, to pewnie wiesz doskonale. Jeśli zastawiasz się, co zrobić z nadmiarem wędliny, to dobrze trafiłeś – podam Ci mnóstwo pomysłów na wykorzystanie nadmiaru szynki, kiełbasy i innych wędlin.
Jak wykorzystać nadmiar wędliny?
Nadmiaru wędliny wcale nie trzeba wyrzucać, bo jest mnóstwo pomysłów na jej sprytne i do tego smaczne wykorzystanie. W tym wpisie dowiesz się:
- co zrobić z nadmiarem kiełbasy;
- co zrobić z resztek wędlin;
- co zrobić z wędliną po świętach;
- jak przygotować smaczne potrawy z wędlin;
- jak zrobić obiad z wędliną.
Z tymi pomysłami przygotujesz dobre i kolorowe potrawy z resztek wędlin albo zachowasz wędlinę na później.
Co zrobić z nadmiarem kiełbasy/szynki?
Jest mnóstwo pomysłów na to, jak wykorzystać szynkę lub kiełbasę. Jedne są proste, inne nieco bardziej skomplikowane, ale wszystkie są pyszne a co najważniejsze – zapobiegają wyrzucaniu jedzenia. Może nawet nie masz pojęcia, jak wiele osób szuka odpowiedzi na pytanie, co zrobić z wędliną po świętach? Problem tkwi zawsze w tym, że kupujemy o wiele za dużo. To zrozumiałe, bo nigdy nie wiadomo, ilu gości nas ostatecznie odwiedzi i jakie będą mieli apetyty, a nikt nie chce stanąć w obliczu sytuacji, w której na stole braknie jedzenia. Nie neguje dużych zakupów, postaram się odpowiedzieć na pytanie, co zrobić z wędlinami po świętach i nic nie zmarnować.
Kiedy zastanawiasz się, co zrobić z dużą ilością wędliny, to najpierw przemyśl, jaka jest to wędlina.
- Kiełbasę lub boczek oraz wszelkie mielone wędliny można zamrozić i wykorzystać później do różnych potraw. Mrozić nie warto szynki i tym podobnych wędlin – po rozmrożeniu wypłynie z nich mnóstwo wody, a ich jakość znacznie się pogorszy.
- Część wędlin można podsuszyć i wykorzystać je nawet po kilku dniach.
- Wędlinę można też zmielić i zamrozić w takiej postaci – później będzie można ją wymieszać z jajkiem, natką i bułką oraz przygotować z niej kotlety mielone doprawione np. pieczarkami, grzybami lub zrobić z nich po prostu zrazy.
- Wędlinę możesz też z powodzeniem dodać do bigosu – w ten sposób uda się wykorzystać dużą ilość kiełbasy albo boczku, a bigos jak wiadomo, można później zamrozić lub zawekować.
- Wszelkie wędzone kiełbasy dodaj do zup – fasolowej, grochówki albo do kapuśniaku.
Obiady z wędlin – co z robić z wędliny na obiad?
Poniżej podaje świetne przepisy na obiad z wędliny, ale tak przygotowane dania z wędlin możesz serwować także na śniadanie czy kolację. Wszystko zależy od przepisu i Twojego smaku. Zobacz, co zrobić z wędliny na obiad. Każdy poniższy przepis na obiad z wędliną możesz nieco modyfikować wedle własnego uznania. Przepisy te są bardzo proste, więc w większości przypadków nie podaje ilości poszczególnych składników – dodaj je „na oko”, tak jak lubisz, bo te dania z wędliną po prostu nie mogą się nie udać.
1. Leczo z kiełbasą
Składniki: dowolne wędliny lub kiełbasa/boczek, cukinia, papryka czerwona, papryczki chilli, koncentrat pomidorowy, cebula, pieprz, sól, pomidory świeże lub z puszki, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, cebula, olej.
Sposób przygotowania: Kiełbasę lub boczek pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na oleju z cebulą, i papryką pokrojoną w paski. Przełożyć do garnka, dodać pomidory i cukinię, a później dusić do miękkości. Doprawić koncentratem pomidorowym, majerankiem, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą. Można trochę zagęścić mąką i zaostrzyć smak papryczkami chilli.
2. Kotlety z mortadeli
Składniki: mortadela, bułka tarta, olej, jajka.
Sposób przygotowania: Mortadelę pokroić w grube plastry, obtoczyć w jajku i bułce tartej a później smażyć na mocno rozgrzanym oleju. Można też przygotować panierkę z bułki zmieszanej z mąką w proporcjach 1:1.
3. Makaron z kiełbasą i warzywami
Składniki: kiełbasa lub inna wędlina, mieszanka warzyw na patelnię (może być chińska), olej, przyprawy, natka pietruszki, bazylia lub kolendra.
Sposób przygotowania: makaron ugotować al dente, warzywa podsmażyć na oleju, zalać odrobiną wody i poddusić a po odparowaniu połączyć z makaronem i doprawić do smaku.
4. Placki z kaszy gryczanej i boczku
Składniki: boczek wędzony, kasza gryczana, 2 jajka, tarty parmezan, mąka, sól i pieprz, olej.
Sposób przygotowania: Kaszę ugotować na sypko i ostudzić. Wbić do niej jajka, dodać parmezan, pokrojony w drobną kostkę (lub zmielony) boczek i doprawić solą oraz pieprzem. Zagęścić masę mąką i smażyć na oleju na złoty kolor.
5. Zapiekanka z wędlinami
Składniki: dowolne wędliny, ser żółty, pieczarki, makaron rurki, kukurydza konserwowa, świeża papryka, cebula, pół szklanki śmietanki kremówki, pomidory, wegeta.
Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al dente i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego, przykrywamy cienką warstwą tartego żółtego sera, warstwami na serze układamy pokrojoną w paseczki lub kostkę wędlinę, pieczarki i paprykę oraz pokrojoną w piórka cebulę. Posypujemy całość vegetą, a następnie pomidorami pokrojonymi w półksiężyce i kukurydzą konserwową. Polewamy zapiekankę niewielką ilością śmietany, posypujemy resztką sera i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25-30 minut.
6. Gulasz z wędzonymi wędlinami
Składniki: wędzone wędliny, 3 cebule, 2 czerwone papryki, 2 pomidory, 2 ząbki czosnku, szklanka bulionu, olej, 1 duża marchewka.
Sposób przygotowania: Wędliny pokrojone w grubą kostkę i cebulę podsmażyć na oleju. Do bulionu dodać marchew startą na tartce oraz podsmażone wędliny z cebulą i papryką. Dusić do miękkości, dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory oraz czosnek i przyprawić do smaku. Dusić aż do zredukowania.
7. Kiełbasa z cebulą
Składniki: kiełbasa, cebula, olej.
Sposób przygotowania: Kiełbasę pokroić na kawałki długości ok. 10 cm i naciąć jak na grilla, podsmażyć aż skórka zrobi się złota. Zdjąć z patelni i na rozgrzany tłuszcz wrzucić dużą ilość pokrojonej w półplasterki cebuli. Lekko podsmażyć a później podlać wodą i dusić razem z wędliną do odparowania płynu. Podawać z ziemniakami i mizerią lub kwaśnym mlekiem.
Potrawy z wędlin na zimno
Świetne dania z wędliną możesz przygotować także na zimno, jako przekąski na imprezę albo aperitif przed obiadem.
1. Sałatka śmieciówka
Składniki: wędlina typy szynka, ogonówka albo drobiowa, majonez, groszek konserwowy, jajka na twardo, ogórki konserwowe, marchewka gotowana, seler konserwowy, czerwona fasola z puszki, przyprawy, ryż.
Sposób przygotowania: Ryż ugotować na półtwardo i ostudzić. Ogórki, wędlinę, marchewkę i jajka pokroić w drobną kostkę. Połączyć pokrojone składniki z ryżem, dodać odciśnięty seler i odsączony groszek oraz fasolę, wymieszać z majonezem i przyprawić.
2. Ruloniki z wędliny
Składniki: wędlina w plasterkach, kapusta pekińska, szczypiorek, sos chrzanowy lub musztardowy, papryka konserwowa.
Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać, dodać pokrojony drobno szczypiorek i paprykę, wymieszać z sosem chrzanowym lub musztardowym i położyć łyżkę takiego nadzienia na plasterku szynki. Zawinąć szynkę w rulonik i przekłuć wykałaczką.
3. Wędlina z kolorowym twarożkiem lub pastą jajeczną
Składniki: wędlina w plasterkach, twarożek, szczypiorek, świeży ogórek, rzodkiewka, sól, pieprz lub pasta jajeczna.
Sposób przygotowania: Twarożek wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem, nałożyć na plasterek szynki a później zwinąć wędlinę w rulonik. Tak samo można podać wędlinę z pastą jajeczną lub po prostu wypełnioną dowolnym zimnym sosem.
Co zrobić z wędliny na śniadanie?
Nadmiar wędliny można z powodzeniem wykorzystać na śniadanie i to w formie na ciepło. Nie będę tu podawać dokładnych przepisów, bo te pomysły na dania z wędliną są tak proste, że wystarczy Ci tylko lista składników.
- Omlet z szynką: jajka, mleko, szynka, wegeta.
- Jajecznica z wędliną i pomidorami: jajka, wędlina, pomidory bez skórki, sól lub wegeta.
- Tortilla z wędliną: placki tortilli, kapusta pekińska lub sałata lodowa, kukurydza konserwowa, ogórki, pomidory, wędlina, sos do tortilli.
Co zrobić z resztek wędlin?
Potrawy z resztek wędlin mogą być tak samo wartościowe, jak te przygotowane z całych kawałków wędliny. Sęk tkwi w tym, by wykorzystać ciekawe przepisy i podejść do tematu oszczędnie. Resztki wędlin możesz wykorzystać niemal do każdego z podanych wyżej przepisów. Nie ważne, jakie są to wędliny, wyjątek stanowią tylko te nieparzone, które w większości przypadków trzeba byłoby sparzyć, zanim przygotujesz z nich potrawy.
Co można zrobić ze starej wędliny?
Wielokrotnie spotykam się z pytaniem, co zrobić ze starej wędliny i tutaj trzeba się przez chwilę zatrzymać, bo stara to może być równie dobrze wyschnięta albo nieświeża. Jeśli wędlina jest śliska, to nie nadaje się już do jedzenia i chociaż są tacy, co myją (np. parówki), to ja polecam jednak wyrzucić. Nie ma co ryzykować, tego się nie odświeży, a jeśli chodzi jedynie o wyschniętą wędlinę, ale jeszcze o przyjemnym zapachu i smaku, to można ją wykorzystać w każdy podany wyżej sposób.
Uwaga: Nieświeżą wędliną nigdy nie karminy zwierząt. To jest oczywista oczywistość, ale nie zaszkodzi przypomnieć, coby to się nikomu taki pomysł nie pojawił.
Zobacz też: Co zrobić z nadmiarem sałaty?
Brak komentarzy: