Co zrobić z nadmiarem sałaty? Przepisy na 5 potraw z sałaty
Nasiałaś jak szaleniec i teraz nie wiesz, co zrobić z nadmiarem sałaty? Zaraz Cię uratuję. Też miałam ostatnio ten problem, ale na szczęście udało się go zażegnać. Nadmiar sałaty możesz wykorzystać w bardzo pomysłowy i co najważniejszy smaczny sposób. Zobacz potrawy z sałaty.
Dopadła Cię klęska urodzaju i nie wiesz, co zrobić z sałaty rzymskiej, lodowej albo masłowej? A może masz za dużo rukoli lub roszponki? Take it easy – wykorzysta się.
Co zrobić z nadmiarem rukoli?
Masz nadmiar rukoli i szkoda Ci ją wyrzucić? Nie wyrzucaj! Zrobisz z niej świetną sałatkę na ciepło do ryby.
1. Smażona rukola
Smażona rukola – składniki
- rukola (1-3 sztuki)
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 papryczka chili lub szczypta mielonego chili
- sól i pieprz
Smażona rukola – przygotowanie
Masło rozpuść na patelni i dorzuć rukolę. Smaż aż do „zwiędnięcia”. Dodaj chili, sok z cytryny, sól i pieprz, a później dokładnie wymieszaj i podawaj na ciepło.
2. Pesto z sałaty
Pesto z sałaty wygląda pięknie, a jeszcze lepiej smakuje. Dzięki niemu szybko i efektywnie zużyjesz nadmiar sałaty dowolnej odmiany.
Pesto z rukoli – składniki
- 1-2 sałaty
- 4-5 ząbków czosnku
- 50-60 ml oliwy z oliwek
- mały pęczek bazylii
- garść mielonych orzechów (dowolnych)
- sól i pieprz
Pesto z rukoli – przygotowanie
Umytą sałatę dokładnie odsącz a później zmiksuj blenderem z pozostałymi składnikami i dopraw solą oraz pieprzem. Takie pesto z rukoli jest idealne do pieczywa oraz makaronu.
3. Zupa z sałaty
Szczerze? Kiedyś nie przyszłoby mi chyba do głowy, że z nadmiaru sałaty można zrobić zupę, a teraz? Jestem na tak! Zupka jest kremowa, ma wiosenny kolor i dodatkowo świetnie smakuje.
Zupa z sałaty – składniki
- 1-3 główki sałaty (dowolnej)
- 3 cebulki szalotki lub 1 duża cebula
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka masła
- 4-5 łyżek oleju lub oliwy z oliwek
- 2 szklanki rosołu albo warzywnego bulionu
- pół szklanki śmietany kremówki
- sól i pieprz
Zupa z sałaty – przygotowanie
Cebulkę posiekaj i podsmaż na złoty kolor na oleju i maśle. Sałatę drobno poszatkuj i podsmaż z posiekanym koperkiem na oleju lub oliwie. Połącz składniki a następnie podlej je rosołem i zmiksuj na gładką masę. Dodaj śmietankę, sól i pieprz, a później zgotuj. Możesz podawać taką zupkę z sałaty z pieczywem tostowym albo grzankami.
4. Szybka surówka z sałaty
Podstawowy przepis na surówkę z sałaty to sałata, olej lub oliwa z oliwek i gotowa mieszkanka ziół do sałatek albo własnoręcznie dobrane zioła i dowolne warzywa. Ja proponuję najszybszą możliwą wersję, ale Ty możesz wykorzystać inne warzywa, jakimi akurat dysponujesz.
Surówka z sałaty – składniki
- 2 sałaty
- 1/3 szklanki oleju lub majonez
- 1 sos sałatkowy (np. paprykowy lub francuski Knorr) i/lub 2 łyżki majonezu
- świeży ogórek
- 2 pomidory
- pęczek szczypiorku lub koperku
Surówka z sałaty – przygotowanie
Sałatę umyj i odsącz, a później porwij w dłoniach. Ogórka i pomidora pokrój w dużą kostkę, szczypiorek lub koperek posiekaj i połącz ze sobą składniki. Następnie dopraw do smaku i wymieszaj z majonezem albo z olejem połączonym z gotowym sosem.
5. Mizeria z sałaty
Standardowo sałatę można jeść ze śmietaną, ale ja nadmiar sałaty proponuję wykorzystać do „mizerii”.
Mizeria z sałaty – składniki
- 1 główka sałaty
- 1 litr maślanki
- pęczek rzodkiewki
- cukier, sól i pieprz
Mizeria z sałaty – przygotowanie
Sałatkę pokój drobno, a rzodkiewkę zetrzyj na tarce. Składniki dopraw cukrem, solą i pieprzem, a później zalej maślanką i wstaw do lodówki na pół godziny. Możesz też dodać trochę koperku.
Jesteś boska! Na to czekałam, w ogródku 50 sałat, z czego 15 gotowych do spożycia. Rozdać się nie da, bo wszyscy okoliczni mają własne ogródki, do miasta za daleko... Ha czyli jednak się nie zmarnują! PS: Czemu zakładka o Redaktor Bezczelnej nie działa? Byłam ciekawa kim jesteś!
OdpowiedzUsuńEpsiuło się. Już działa. :)
Usuń