Zakwas z buraków – przepis na naturalny napój energetyczny, który poprawia odporność i wspiera cały organizm

marca 03, 2018

Wśród różnych super food zakwas z buraków nie ma sobie równych. Leczy kaca, odmładza, dodaje energii, obniża ciśnienie krwi, poprawia odporność i wiele, wiele innych. Zobacz przepis na zakwas z buraków – zrobisz go o każdej porze roku i w dodatku za grosze. Wystarczy pić pół szklaneczki dziennie, żeby już po kilku dniach odczuć pierwsze pozytywne efekty.

Zakwas z buraków - właściwości


Buraki są niedocenionym warzywem, które kryje w sobie ogromną moc leczniczą i wspomagającą naturalne procesy metaboliczne. Lista korzyści wynikających z systematycznego picia zakwasu buraczanego jest bardzo duża, gdyż zakwas:

- dostarcza witamin – przede wszystkim A, E, C, K i B6,

- dostarcza składników mineralnych – potasu, sodu, magnezu, kobaltu,

- uczestniczy w procesie produkcji krwi,

- podnosi odporność organizmu,

- dostarcza energii,

- zabija wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się komórek,

- wspiera działanie wątroby i woreczka żółciowego,

- obniża poziom cholesterolu,

- uspokaja i poprawia koncentrację,

- pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu,

- ma działanie przeciwzapalne.


Zakwas z buraków – kalorie


Dbający o figurę nie mają się czego obawiać – zakwas z buraków nie jest kaloryczny. Ma jedynie 12 kcal w 100 gramach, więc szklaneczka dziennie nikomu nie pójdzie w biodra, ani w d… też nie.

Zakwas z buraków dr Dąbrowskiej



Zakwas z buraków jest jednym z elementów diety leczniczej dr Dąbrowskiej. Mnóstwo ludzi odczuło pozytywne efekty jego stosowania, szczególnie w kwestii obudowy flory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jak wiadomo, zdrowie zaczyna się w jelitach, tak więc zakwas z buraków dr Dąbrowskiej może być też doskonałym panaceum na problemy wynikłe wskutek antybiotykoterapi czy schorzeń takich jak zespół jelita drażliwego albo zaburzonego wchłaniania.

Przepis na zakwas z buraków


- 6-7 buraków
- 5 ząbków czosnku
- kilka listków laurowych i ziaren ziela angielskiego
- szczypta gorczycy
- korzeń chrzanu (składnik opcjonalny)
- sól niejodowana lub himalajska
-  przegotowana woda

Przygotowanie zakwasu z buraków zaczynamy od wyparzenia kamionkowego naczynia oraz pokrojenia buraków i czosnku (buraków nie obieramy, bo skórka jest bardzo cennym źródłem składników odżywczych). Dokładamy do garnka pozostałe składniki i zalewamy całość przegotowaną i ostudzoną wodą. Na każdy litr użytej wody wsypujemy do garnka 1 łyżkę soli. Na koniec mieszamy dokładnie wszystkie składniki i przykrywamy naczynie ścierką. Trzymamy zakwas w ciemnym i chłodnym miejscu oraz codziennie zbieramy powstałą pianę. Zakwas z buraków gotowy jest po ok. 6-7 dniach. Wystarczy go przecedzić i przechowywać w lodówce. Tak przygotowany wegański zakwas z buraków można wykorzystać też jako bazę pod barszcz wigilijny.

Część osób przygotowuje zakwas z buraków bez czosnku, dlatego że nie lubią smaku tego warzywa, ale jeżeli tylko możesz je znieść, to warto użyć czosnku, dlatego że jest to naturalny antybiotyk. Zakwas buraczany może być przygotowany także z dodatkiem świeżych liści wawrzynu – jest wtedy jeszcze bardziej aromatyczny.

1 komentarz:

  1. Super przepis a czy zamiast kamionki mogę uzyć słoikaa szklanego:)

    OdpowiedzUsuń

Obsługiwane przez usługę Blogger.