Najzdrowsze produkty na świecie

maja 29, 2017

Zdrowe produkty w diecie nie tylko pomagają poprawić funkcjonowanie organizmu, ale także zapobiec ewentualnym chorobom. Zobacz, jakie są najzdrowsze produkty na świecie i przygotuj najzdrowsze jedzenie, które wpłynie pozytywnie, nie tylko na twój organizm, ale też na samopoczucie.

Najzdrowsze produkty


Jeśli chcesz, aby Twoja dieta miała dość pozytywny wpływ na zdrowie, to musisz mądrze komponować swoją dietę. Najzdrowsze jedzenie to takie, które jest bogate w wiele różnych składników odżywczych, witamin enzymów i dobrych kwasów tłuszczowych. Zobacz, jakie są najzdrowsze produkty na świcie.

Najzdrowsze warzywa


W przypadku warzyw można powiedzieć, że każde z nich jest zdrowe, ale nie każde tak samo. I tak rzeczywiście jest. Najzdrowsze warzywa to:

- Rukiew wodna - regularne spożywanie rukwi wodnej spłyca zmarszczki i ogólnie poprawia wygląd skóry. Rukiew pozytywnie oddziałuje na wątrobę, trawienie i samopoczucie. Może też obniżyć prawdopodobieństwo choroby nowotworowej.

- Kapusta pekińska – dzienne zapotrzebowanie organizmu na prowitaminę A można zaspokoić już połową szklanki surówki z tego warzywa. Prowitamina A jest ważna ze względu na wpływ na kondycję zębów, włosów, kości, skóry, paznokci i oczu. Jej niedobór może powodować trądzik, łuszczycę, a nawet łysienie plackowate.

- Burak ćwikłowy – ma działanie przeciwnowotworowe, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, poprawia jej jakość i zwiększa odporność.

- Szpinak – Dość niepozorny, ale może uchronić przed miażdżycą i obniżyć ciśnienie.


Najzdrowsze owoce


W przypadku owoców wybór jest dość szeroki. Najzdrowsze owoce to:

- Jagody Goji – to źródło witamin (C, B1, B2, B6,E), składników mineralnych (fosfor, wapń, żelazo, miedź, cynk, selen), karotenoidów i związków polifenolowych (w których największą grupą są flawonoidy). Hamują postęp nowotworu, obniżają poziom cukru we krwi, korzystanie działają przy nadciśnieniu i w obniżenia poziomu złego cholesterolu. Wykazują działanie ochronne na wątrobe, ponieważ usprawniają trawienie i oczyszczają organizm z toksyn.

- Jeżyny – charakteryzują się niską zawartością cukru i znaczną ilością błonnika oraz wysoką zawartością kwasów tłuszczowych omega-3. Co więcej, w jeżynach znajduje się wiele witamin (C, A, E, K oraz witaminy z grupy B). Poza tym cechuje je duża zawartość antyoksydantów (2-krotonie więcej niż maliny). Dzięki temu jeżyny mogą opóźniać proces starzenia się skóry, chronią przed stanami zapalnymi, a także chorobami związanymi z układem nerwowym. Z kolei luteina, zeaksantyna i beta-karoten mają duży wpływ na zdrowie oczu, bo chronią je przed negatywnymi skutkami promieniowania UV.

- Maliny – duża zawartość błonnika, który wspomagają odchudzanie. Z kolei kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do apoptozy, co ma pozytywne znaczenie w kontekście pozbywania się z organizmu zniszczonych komórek. Maliny wzmacniają układ odpornościowy i mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwstarzeniowe.

- Gujawa - ma właściwości przeciwnowotworowe dzięki dużej zawartości likopenu. Potas w niej zawarty odpowiada za obniżenie wysokiego ciśnienia krwi, a także zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca oraz udaru. Witaminy E, K, B6, kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, oraz minerały (miedź, mangan) wspomagają produkcje krwi. Gujawa opóźnia także starzenie się skóry, bo zawiera antyoksydanty zwalczające wolne rodniki.

- Truskawki - witaminy (B2, B3, E, A) i składniki mineralne (fosfor i krzem) wzmacniają kości oraz pozytywnie wpływają na wygląd skóry, włosów i paznokci. Mangan niweluje zmęczenie i poprawia koncentrację. Z kolei magnez odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.



Najzdrowsze ryby

Najzdrowsze ryby to przede wszystkim te morskie, które pochodzą z naturalnego środowiska.

- Dorsz – charakteryzuje się niską zawartością nasyconych kwasów tłuszczowych i wysoką kwasów z rodziny omega-3, dzięki czemu działa profilaktycznie na choroby układu krążenia (miażdżycę i nadciśnienie tętnicze). Dorsz ma także działanie ochronne dla serca. Obecność selenu i witaminy D3 pozwala poprawić odporność. Spożywanie dorsza zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży, dzieciom i osobom chorym.

- Śledź – zawiera witaminę D (wpływ na budowę kości, bo reguluje ilość wapnia), witaminę A (ważna, jeśli chodzi o wzrok), witaminy z grupy B (a szczególnie B12) chronią organizm przed niedokrwistością. Cynk obecny w śledziu zapobiega infekcją, a kwasy Omega-3 działają profilaktycznie, jeśli chodzi o nowotwory.

- Łosoś – obecność jodu (odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy) i potasu (korzystny wpływ na układ krążenia). Kwasy omeg-3 w łososiu zmniejszają poziom cholesterolu we krwi i wpływają korzystniej na pracę serca i mózgu. Obecność dużej ilości witamin z grupy B pozwala zadbać o zdrowy wygląd włosów i paznokci a przede wszystkim skóry.

Najzdrowsze orzechy

Jeśli chodzi o najzdrowsze orzechy, to zalicza się do nich:

- Orzechy włoskie – wspomagają prace mózgu, ponieważ poprawiają koncentrację oraz pamięć. Cechuje je obecność witamin 
z grupy B, przeciwutleniaczy, magnezu, wapnia, fosforu, manganu i miedzi. W porównaniu 
z innymi orzechami są bogatsze w kwasy tłuszczowe z grupy omega-3.

- Orzechy laskowe – bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w większości jednonienasycone. Dzięki temu spożywanie orzechów laskowych może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu. Orzechy laskowe, jako najzdrowsze orzechy mają także działanie profilaktycznie w przypadku miażdżycy. Z kolei witamina E i kwas foliowy są niezbędne do prawidłowego rozwoju płodu. Co więcej, witamina E opóźnia także proces starzenia się. Błonnik wspomaga perystaltykę jelit, ale także daje uczucie sytości.

Jak widać, lista najzdrowszych produktów jest dość długa, a to oczywiście też nie wszystkie. Teraz kiedy już wiesz, jakie produkty są najzdrowsze, to łatwiej będzie Ci zdecydować, które powinny stanowić priorytet w diecie. Zadbaj o siebie i sięgaj po najzdrowsze produkty jak najczęściej.

Brak komentarzy:

Obsługiwane przez usługę Blogger.